Clarinetista  
   
  A P A R T A T S
  Inici / Biografia
  Discografia
  Publicacions
  Grups
  Contacta
  Descàrregues
  Vídeos
   
   
  I D I O M A
  Català
  Castellano
  English
   
 
 
       Descàrregues
 

En aquesta secció us podeu baixar (i utilitzar) els arxius que us interessin. Per a qualsevol ús més enllà dels habituals en l'ensenyament i en la interpretació, si us plau, contacteu-me abans (publicacions, discos...). Gràcies pel bon ús.

Carles Riera amb l'Orquestra Barroca de Mallorca i Barry Sargent
Partitures

-Quartet per a clarinet i 3 corni di bassetto, KV 580a
W. A. Mozart (1756-1791)
Completat per Carles Riera


Mozart va compondre aquest esplèndid quartet l'any 1789. Per raons desconegudes, només va deixar escrita tota la melodia, la qual comença amb el motiu que utilitzarà més endavant a l'Ave verum corpus (1791), i l'acompanyament de l'exposició, pensat per a 3 corni di bassetto. L'acompanyament del desenvolupament i de la reexposició és obra de Carles Riera.
Podeu baixar-vos lliurement les parts per a tots els clarinets previstos en la instrumentació original i també les de la versió per a 3 clarinets i clarinet baix (sense canviar cap nota). El format és d'arxius: .pdf
Podeu escoltar aquesta versió en el disc del Stadler Trio (Glossa 920602).

-Duet KV 487, n. 12
W. A. Mozart (1756-1791)
Instruccions per a la improvisació de Carles Riera

Aquest duet és aquí per a tots aquells que encara creuen que durant el classicisme no s'improvisava, vaja, que tot estava escrit.
És un duet per a trompes (1786), però molt apte per a un munt d'instruments. En general, per a les improvisacions d'aquest període, moveu-vos per graus conjunts o cromatismes i, si ho voleu fer per graus disjunts, feu-ho dins de l'acord corresponent. Pot ser molt útil per a intèrprets i professors de pedagogia, improvisació, música de cambra...
 
Textos
-Sons en el temps (versió reduïda i tres itineraris)
Carles Riera


Aquest llibret vol ser una ajuda per a professors i mestres que vulguin donar un cop de mà als seus alumnes i gaudir de la millor música. A partir de 24 discos es fan tres itineraris:

1/ Sons en el temps (audició per a tothom, per a petits i grans)
2/ Les millors anècdotes per a una història de la música
3/ Acudits musicals cèlebres de totes les èpoques

Podeu demanar en préstec la maleta pedagògica de la Fundació "La Caixa", en la qual, a més a més dels discos, hi trobareu altre material pedagògic per a fer música amb la mainada i amb adolescents.

-Schubert deixeble de Salieri (una possible classe d'audició)
Carles Riera


Aquest llibret, escrit per a un disc de l'Orquestra de Cambra de Granollers, pot ser útil en el plantejament d'una classe d'audició a l'entorn (o no) de la pel·lícula Amadeus. Caldria disposar de la Cinquena Simfonia i del cèlebre Entr'acte de Rosamunda de Schubert i de la Simfonia inicial (preludi) de l'òpera de Salieri: Prima la musica e poi le parole. El més probable és que els minutatges que s'hi ofereixen (Guia, per parar millor l'orella) quadrin força amb les versions que trobeu. Si no, podeu adquirir el disc original per internet. Al llibret, que us podeu descarregar en .pdf, a més a més de la guia esmentada hi trobareu Tafaneries, per afinar en converses erudites i Citacions, per fer a ulls clucs.

Gravacions
-Stadler Trio
Eric Hoeprich, Carles Riera i Albert Gumí


Com era el so que va inspirar Mozart? El Stadler Trio utilitza dues còpies de corni di bassetto fets per Theodor Lotz, l'eminent constructor que treballava amb Anton Stadler i el mateix Mozart, i un original (primera veu) fet per Raymund Griesbacher, el constructor-intèrpret que formava trio de corni di bassetto amb els germans Anton i Johann Stadler. No podem saber com era el so dels clarinets que tan agradaven Mozart, però, probablement, rondaria pròxim al de les gravacions que hi ha aquí sota. Si algú en vol una altra mostra, la pot trobar al disc per a Glossa, en el qual el Stadler Trio toca amb tres originals de Theodor Lotz, magníficament conservats a Eslovàquia. Vegeu la signatura i els n. 1, 2 i 3, o sigui, estaven pensats per a fer trio! També es veu el gran rang de Lotz com a proveïdor imperial: K.K. HOF/INSTRUMENTENMACHER/IN WIEN.
Els trios de corni di bassetto (una espècie de clarinets contralts) es dedicaven a tocar "Harmonie", és a dir, arranjaments per a grups de vent diversos de les més cèlebres parts de les òperes contemporànies, i peces originals, com les que els va dedicar Mozart, entre molts d'altres.

Els enregistraments que segueixen són en viu i pertanyen al concert del Stadler Trio a l'Església romànica de Barberà del Vallès (26 de març del 2000). La gravació és de Jofre Dodero. El format de baixada és d'arxius: .mp3

Els tres exemples d'Harmonie anteriors pertanyen a Mozart. Els dos primers són les conegudes àries de Papageno a La Flauta Màgica, i el tercer és la no menys coneguda canzona de Cherubino a Les Noces de Fígaro. Es tracta d'arranjaments anònims del segle XVIII per a tres corni di bassetto.
Les dues peces que segueixen són originals per a trio de corni di bassetto (o per a dos corni di bassetto i fagot, el KV 410). La primera és del clarinetista que va inspirar, juntament amb els magnífics instruments que tocava, Mozart, i la segona és un impressionant cànon "al rovescio" de Mozart.

 
 
Última actualització del text: Setembre de 2008      
 
     
  Pàgina web desenvolupada per: Soluciopc